Övervakningskameror

Kameraövervakning, eller CCTV som det även kallas, blir allt vanligare i samhället. Det har visat sig vara mycket effektivt både som brottsförebyggande åtgärd och för att öka trygghet och säkerhet. Det består av ett kamerasystem som med hjälp av strategiskt utplacerade kameror genererar en bild som man kan titta på i direktsändning eller som man spelar in på en lagringsenhet för att kunna analysera senare.

Användningsområden

Användningsområdena växer ständigt allteftersom fler vill förstärka skyddet av personal eller egendom. Med en övervakningskamera får man inom bråkdelen av en sekund reda på vem eller vilka som står på andra sidan dörren eller vistas inom ett övervakat område och vad som händer nere på lagret eller bakom hyllorna i butiken. Ofta används övervakningskameran som ett komplement till inbrottslarmet, eftersom kamerabilderna gör att larmcentralen snabbt kan avgöra vilken typ av åtgärd som behöver sättas in när ett inbrottslarm har löst ut.
Under senare år har många nya användningsområden vuxit fram – man kan till exempel övervaka avfallsstationer med IR-kamera (infraröd kamera/värmekamera). Då kan självantändande bränder snabbt upptäckas, lokaliseras och släckas.

Flexibla lösningar och system

Uppsala Säkerhetsteknik arbetar med både analoga och nätverksbaserade kameraövervakningssystem. Vi har under åren byggt upp en gedigen erfarenhet av kameraövervakning och erbjuder allt från enskilda kameror till högteknologiska och specialanpassade övervakningssystem från marknadsledande aktörer.

Vad ingår i ett kameraövervakningssystem?

Kameraövervakning kan antingen bestå av ett helt fristående system eller ingå i ett mer omfattande säkerhetssystem som kombineras med exempelvis inbrottslarm eller passersystem. Övervakningssystemet inkluderar:

  • Övervakningskameror
  • Nätverksanslutning eller mobil uppkoppling
  • Digital bildöverföring
  • Bildlagring via lokal lagringsmedia eller hosting-tjänster
  • Mjukvara

Kamerasystem

IP-system

Ett IP-system har ofta ett eget trådbundet nätverk som ger kameror strömförsörjning och överför bilder till en server. IP-kameror (nätverkskameror) har all grund¬läggande funktionalitet inbyggd och kan därför användas helt fristående. Systemet ger möjligheter till ökad flexibilitet genom extra funktioner som analysverktyg och flödesmätare.

Analogt system

Ett analogt kamerasystem består av en eller flera kameror som är kopplade till en inspelningsenhet (videobandspelare) som styr inspelningen och lagrar materialet. Via en monitor kan du antingen titta live på vad som händer eller se på det inspelade materialet.

Experter på kameraövervakning

Uppsala Säkerhetsteknik har lång erfarenhet av kameraövervakning för alla typer av verksamheter. Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri analys av vilken typ av kameraövervakning du behöver med hänsyn till verksamhetens behov. Hör av dig så hjälper vi dig att göra ditt företag till en säkrare och tryggare arbetsplats.

När behövs tillstånd för kameraövervakning?

Tillstånd för kameraövervakning krävs om man tänker övervaka en plats där det är tillåtet för allmänheten att uppehålla sig. Detta gäller oavsett om det är ett offentligt eller privat område. Strikt privata utrymmen eller områden som inte anses upplåtna för allmänheten är bostäder, villatomter, trappuppgångar i flerfamiljshus eller utrymmen och områden på arbetsplatser där allmänheten inte tillåts uppehålla sig.

Vill du läsa mer om tillstånd för kameraövervakning hittar du bra information hos Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Kontakta oss

  • Behöver du byta lås?
  • Vill du ha ett digitalt/elektroniskt lås på dina dörrar?
  • Är säkerheten i mitt hem omhändertagen?

Kontakta oss